Bahasa

Isu Pedra Branca: Kerajaan harus menumpukan usaha mempertahankan aset negara yang diancam

KUALA LUMPUR, Malaysia--Biro Hal Ehwal Antarabangsa Parti Pejuang Tanah Air memandang berat akan permintaan Kerajaan Persekutuan bagi mengadakan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) mengenai kes Pedra Branca, yang berkemungkinan menjurus kepada pertuduhan penyalahgunaan terhadap pentadbiran Tun Dr Mahathir dan Pakatan Harapan kerana tidak meneruskan kes tersebut.

0 Comment 297 view

Jentera UMNO Diarahkan Bersedia Untuk PRN Melaka

KUALA LUMPUR, Malaysia-- Mesyuarat bulanan Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO yang diadakan pada 14 Oktober 2021 di Menara Dato’ Onn PWTC, Kuala Lumpur telah membincangkan antara lain mengenai Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.
0 Comment 29 view

CCC-ECRL Lawat dan Serah Sumbangan Mangsa Kebakaran Karak

BENTONG, Malaysia--Kontraktor Kejuruteraan, Perolehan, Pembinaan dan Pentauliahan (EPCC) bagi Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL), China Communications Construction (ECRL) Sdn Bhd (CCCECRL) hari ini menyerahkan sumbangan bernilai RM30,000 kepada mangsa insiden kebakaran di Kampung Baru Cina Karak.

0 Comment 349 view

Kerajaan Harus Guna Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) Baru Untuk Agihan Bantuan

KUALA LUMPUR, Malaysia--Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS) menzahirkan kegusaran mengenai kenyataan oleh Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Siti Zailah Mohd Yusoff di Parlimen pada 6 Oktober 2021 bahawa bantuan kebajikan yang diagihkan ketika wabak COVID-19 dengan sengaja mengguna pakai metrik lapuk untuk mengukur kemiskinan, iaitu Pendapatan Garis Kemiskinan (PGK) kerana akan mengurangkan beban kewangan pihak kerajaan. 
0 Comment 23 view

Pisahkan Jawatan Peguam Negara dan Pendakwa Raya Dengan Segera

KUALA LUMPUR, Malaysia--Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) hari ini telah melancarkan laporan kajian yang bertajuk "Reformasi Jawatan Peguam Negara dan Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan di Malaysia". 
Oleh BERSIH 2.0

KUALA LUMPUR, Malaysia--Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) hari ini telah melancarkan laporan kajian yang bertajuk "Reformasi Jawatan Peguam Negara dan Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan di Malaysia". 
 
Laporan ini, yang dinaungi oleh BERSIH 2.0 dan ditulis oleh Andrew Yong, menunjukkan kekurangan kawalan perlembagaan terhadap jawatan Peguam Negara merangkap Pendakwa Raya, yang menyebabkan pendakwaan terpilih dan penguatkuasaan undang-undang jenayah yang tidak sama rata di Malaysia, serta menunjukkan pemisahan kuasa yang tidak mencukupi antara Jabatan Peguam Negara dan Badan Kehakiman Mahkamah Rendah.

Laporan ini mengkaji peruntukan perlembagaan semasa yang mengelola Peguam Negara dan Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan di Malaysia dengan merujuk kepada sejarah dan amalan semasa yang terbaik yang diguna pakai di pelbagai Negara Komanwel. 
 
Ia telah mempertimbangkan skop dan fungsi, proses pemilihan dan jaminan jawatan Peguam Negara dan Pendakwa Raya di Malaysia, serta hubungan Jabatan Peguam Negara dengan kerajaan-kerajaan Negeri dan institusi persekutuan yang lain.

Pemecatan Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani bin Patail secara tiba-tiba pada tahun 2015 dan tindakan penggantinya, Tan Sri Apandi Ali, dalam membersihkan Dato’ Sri Najib bin Razak daripada semua kesalahan jenayah berkaitan skandal 1MDB telah membusukkan nama jawatan Peguam Negara, dan menyumbang kepada ketidakpercayaan masyarakat terhadap sistem keadilan jenayah di Malaysia. 
 
Layanan lembut terhadap menteri-menteri Kerajaan, berbeza dengan tindakan pantas dan drakonian yang diambil terhadap pemimpin pembangkang dan pemimpin masyarakat madani, telah menimbulkan persepsi umum bahawa Peguam Negara di Malaysia beroperasi sebagai orang suruhan Perdana Menteri dan bukannya sebagai pegawai kuasi-kehakiman (quasi-judicial) yang tidak berpihak.

Pada bulan Julai 2021, Menteri Undang-Undang dalam kerajaan Perikatan Nasional sebelum ini, Takiyuddin Hassan, telah menyatakan bahawa Kerajaan tiada bantahan untuk mempertimbangkan pembentukan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) untuk mereformasi jawatan Peguam Negara. Ini telah disokong oleh ahli-ahli politik dan parti-parti politik termasuk Datuk Sri Azalina Othman, Tun Mahathir Mohamad, MCA dan lain-lain.

Dengan kejatuhan kerajaan Perikatan Nasional dan muslihat-muslihat ahli politik dari "kluster Mahkamah", yang menghadapi tuduhan atau disabit kesalahan rasuah serta kesalahan lain terhadap rakyat Malaysia, kini penting untuk tindakan diambil bagi menghilangkan pengaruh politik serta gangguan lain daripada pendakwaan awam dan sistem keadilan jenayah di Malaysia.

BERSIH 2.0 menyeru agar kerajaan segera memulakan dan bekerjasama dengan parti politik lain di Parlimen untuk menjalankan reformasi perlembagaan yang telah diperincikan dalam laporan, seperti yang diringkaskan di bawah:

Pemisahan pejabat Peguam Negara dan Pendakwa Raya

1. Oleh kerana Peguam Negara adalah seorang lantikan politik tanpa jaminan jawatan, beliau perlu berhenti memegang jawatan Pendakwa Raya atau menjadi anggota di mana-mana Suruhanjaya Perkhidmatan. Kewibawaannya hendaklah terhad kepada Jabatan Peguam Negara sahaja, dan bukan kepada keseluruhan Perkhidmatan Perundangan.

2.Perdana Menteri harus memiliki fleksibiliti untuk memilih calon terbaik sebagai Peguam Negara dan untuk jawatan Menteri Undang-Undang, dan boleh menggabungkan kedua-dua jawatan tersebut dalam satu individu, sebagaimana yang dianggap sesuai. Namun, Parlimen harus mempunyai hak untuk mewajibkan pencalonan Perdana Menteri dikemukakan untuk mendapat persetujuan Jawatankuasa Pemilihan Khas Parlimen.

3. Peguam Negara harus menghadiri sesi Kabinet secara berkala, dan harus juga berhak, seperti menteri Kabinet, untuk mengambil bahagian secara ex officio dalam prosiding kedua-dua Dewan. Namun, jika Peguam Negara dilantik sebagai Menteri Undang-Undang, maka beliau mesti menjadi anggota Dewan Parlimen.

4. Pendakwa Raya harus dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong (YDPA) atas syor Suruhanjaya Perkhidmatan yang sesuai, setelah mempertimbangkan nasihat Perdana Menteri. Syor tersebut boleh dikembalikan kepada Suruhanjaya sekali sahaja untuk ditimbang semula. Parlimen harus mempunyai hak untuk mewajibkan nasihat Perdana Menteri dikemukakan untuk mendapat persetujuan Jawatankuasa Pemilihan Khas Parlimen sebelum dipersembahkan kepada YDPA.
 
5. Pendakwa Raya hendaklah dilantik untuk satu penggal selama lapan tahun, tertakluk kepada usia persaraan maksimum yang sama seperti hakim Mahkamah Persekutuan, dan dengan jaminan jawatan yang sama.

6. Parlimen harus mempunyai kuasa untuk mewajibkan Pendakwa Raya supaya berunding dengan Peguam Negara dalam kes-kes tertentu, tetapi tidak boleh mewajibkan Pendakwa Raya bertindak tertakluk kepada persetujuan atau di bawah arahan atau kawalan mana-mana pihak.

7. Parlimen harus mempunyai hak untuk memberikan kuasa kepada pihak berkuasa yang lain seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Suruhanjaya Sekuriti, dan lain-lain, untuk memulakan dan menjalankan pendakwaan atas kesalahan-kesalahan tertentu dalam bidang kuasa masing-masing; namun Pendakwa Raya harus memiliki kuasa, dengan kebenaran mahkamah atau persetujuan pihak berkuasa yang berkenaan, untuk mengambil alih sebarang pendakwaan.

Pemisahan Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan

8. Perkhidmatan Kehakiman dan Perundangan harus dibahagikan kepada Perkhidmatan Kehakiman dan Perkhidmatan Perundangan yang berasingan, masing-masing mempunyai Suruhanjaya Perkhidmatan yang tersendiri.

9. Suruhanjaya Perkhidmatan Kehakiman harus kembali dipengerusikan oleh Ketua Hakim Negara sebagai ketua Badan Kehakiman, dengan pemegang jawatan kehakiman yang lain dan wakil ketua Suruhanjaya Perkhidmatan Awam sebagai anggota ex officio. Ia juga harus memegang kembali tanggungjawab untuk mencalonkan anggota tribunal bagi menamatkan jawatan hakim Mahkamah Atasan dan untuk mengesyorkan penggantungan jawatan sementara menunggu keputusan tribunal tersebut.

10. Suruhanjaya Perkhidmatan Perundangan harus tidak lagi mempunyai Peguam Negara sebagai anggota ex officio, dan tempatnya harus digantikan oleh Peguamcara Negara dan Pendakwa Raya. Ia harus bertanggungjawab ke atas pelantikan, kenaikan pangkat, pemindahan dan disiplin semua anggota Perkhidmatan Perundangan. Ia juga harus memiliki tanggungjawab untuk mencalonkan anggota tribunal untuk menamatkan jawatan Pendakwa Raya dan untuk mengesyorkan penggantungan jawatan sementara menunggu keputusan tribunal tersebut.

11. Peguam Negara dan Peguamcara Negara tidak harus berkuasa memberi arahan kepada  anggota Perkhidmatan Perundangan yang dilantik atau ditugaskan untuk berkhidmat di Jabatan Pendakwa Raya, Kerajaan Negeri, Parlimen atau Suruhanjaya-suruhanjaya yang bebas.

12. Pembaharuan undang-undang hendaklah terus menjadi tanggungjawab setiap kementerian, bekerjasama dengan Jabatan Peguam Negara. Akan tetapi, sebuah Suruhanjaya Pembaharuan Undang-Undang yang terdiri dari ahli akademik undang-undang dan bekas hakim harus dibentuk, di bawah pengawasan Kementerian Undang-Undang, bagi membentukkan cadangan untuk pembaharuan undang-undang, yang hendaklah dibentangkan di Parlimen.

BERSIH 2.0 mendesak semua parti politik di Parlimen untuk bekerjasama bagi melaksanakan saranan ini tanpa bertangguh lagi, bagi meyakinkan rakyat bahawa mereka mempunyai iltizam politik dan komited terhadap reformasi institusi yang dijanjikan kepada rakyat.
0 Comment 32 view

Tamatkan Sindrom Gila Kuasa Dengan Reformasi Institusi

KUALA LUMPUR, Malaysia--Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) menggesa rakyat Malaysia untuk mendesak ahli politik supaya mengamalkan politik demokrasi yang matang dan sihat untuk masa depan negara yang lebih cerah. 
0 Comment 204 view

Melayu Tipu Melayu: Suatu Pandangan

JOHOR BAHRU, Malaysia--Sekian lama mereka melaungkan slogan “demi bangsa, demi negara demi Orang Melayu”. Tetapi mereka ini munafik. Mereka mahu elak cukai sebenarnya. 
0 Comment 49 view

MyCC Melancarkan Kajian Semula Pasaran Bagi Sektor Pengangkutan

KUALA LUMPUR,Malaysia--Suruhanjaya Persaingan Malaysia (MyCC) telah melancarkan kajian semula pasarannya yang ke-7, bertajuk “Kajian Semula Pasaran di bawah Akta Persaingan 2010 bagi Sektor Pengangkutan di Malaysia (Ekosistem Logistik Pelabuhan dan Waranti Kenderaan Bermotor) hari ini.

0 Comment 113 view

PM setuju laksana reformasi kerana terdesak

KUALA LUMPUR, Malaysia--Terima Kasih Tuan Yang Dipertua kerana memberi peluang kepada Tuaran untuk turut serta membahasakan RMK12 yang telah dibentangkan oleh Perdana Menteri pada Isnin 27 Sept 2021.
0 Comment 36 view

Malaysia Harus Memperkuatkan ASEAN Bagi Mengatasi Pengaruh Kuasa Luar Di Laut Cina Selatan

KUALA LUMPUR, Malaysia--Biro Hal Ehwal Antarabangsa Parti Pejuang Tanahair mohon pencerahan daripada Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein, berkenaan jawapan beliau kepada Jawatankuasa Keselamatan Pakatan Harapan di mana beliau menyatakan "…cadangan mendapatkan pandangan China terhadap isu AUKUS supaya Malaysia dan negara Asia Tenggara lain boleh ambil tindakan proaktif.”

0 Comment 43 view

Peluang Pekerjaan Dan Skim Pencen Social

KUALA LUMPUR, Malaysia--Data terkini dari KWSP mengesahkan kekhuatiran bahawa jumlah simpanan pencarum KWSP berada di tahap kritikal. 46 peratus ada kurang daripada RM 10 ribu dan dari jumlah itu hampir 40 peratus ada kurang daripada RM 1 ribu.
0 Comment 49 view

"Act Of God" Atau Manusia Yang "Mempertuhankan" Kapitalisme?

KUALA LUMPUR, Malaysia--Parlimen baru-baru ini dikejutkan dengan kenyataan Menteri Tenaga dan Sumber Asli Takiyuddin Hassan, bahawa kejadian bencana alam yang berlaku di kawasan Gunung Jerai, Kedah pada bulan lepas merupakan takdir Tuhan atau ”act of God” . Isu nya ialah ianya bukan takdir Tuhan, tetapi perbuatan manusia yang ‘mempertuhankan’  keuntungan dan kapitalisme  itu .
0 Comment 439 view

Kerajaan tidak buat rayuan mengenai pendaftaran automatik pengundi, UNDI18

PUTRAJAYA, Malaysia--Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sedang dalam persiapan untuk melaksanakan pindaan Perkara 119 Perlembagaan Persekutuan iaitu berhubung umur kelayakan pengundi 18 tahun dan pendaftaran pemilih secara automatik sebagaimana yang diluluskan oleh Parlimen pada Mesyuarat Kedua Penggal Kedua Parlimen Keempat Belas.
0 Comment 48 view

Individu terbabit dalam industri e-hailing & p-hailing patut diiktiraf sebagai pekerja, diberi perlindungan

KUALA LUMPUR, Malaysia--Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia pada hari ini telah menganjurkan Persidangan Meja Bulat Tuntutan Hak Penghantar Malaysia dengan Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC), Persatuan Penghantar dan wakil-wakil Kesatuan P-Hailing dan E-Hailing bagi membincangkan permasalahan serta isu-isu berbangkit melibatkan penggiat ekonomi gig di dalam negara.

0 Comment 463 view

Tanah Runtuh & Kehilangan Nyawa Di Cameron Highlands, Dimanakah Had Ketamakan Manusia?

KUALA LUMPUR, Malaysia--Baru-baru rakyat Cameron Highlands digemparkan dengan pelbagai kejadian tanah runtuh. Salah satu kejadian yang berlaku pada 16hb.September, 2021 di Sg Palas Brinchang menyebabkan seorang wanita meninggal dunia apabila tanah runtuh di atas rumahnya . Satu lagi kejadian tanah runtuh juga berlaku di jalan raya Simpang Pulai ke Cameron Highlands di Seksyen 43.9 sepertimana yang dimaklumkan oleh pihak Jabatan Kerja Raya.
0 Comment 200 view

'Bangsa Melayu Dalam Kesusasteraan Kuno'

KUALA LUMPUR, Malaysia--Malai’ adalah nama yang disebut-sebut dalam manuskrip-manuskrip purba India untuk satu bangsa yang tinggal di Kepulauan Melayu. ‘Malai’ bermaksud Gunung atau Bukit. Ini bermaksud pada masa silam bangsa ini tinggal di dataran yang tinggi atau menunjukkan arah kedatangan bangsa ini, yang datang dari sebelah Utara India iaitu dari arah perbatasan pergunungan Himalaya.
0 Comment 59 view

Masalah-Masalah Pekerja Pembersihan Di Hospital Tanjung Rambutan Masih Berterusan Dan Enggan Diselesaikan Oleh Majikan

KUALA LUMPUR, Malaysia--Kontrak perkhidmatan pembersihan di Hospital Kerajaan di negeri Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Perlis telah diambil alih oleh Edgenta UEMS Sdn. Bhd. yang merupakan subsidiari kepada syarikat GLC, UEM Edgenta pada 01-01-2020. Sejak itu, pekerja-pekerja pembersihan terutamanya pekerja-pekerja di Hospital Tanjung Rambutan menghadapi pelbagai masalah yang masih enggan dan tidak diselesaikan oleh UEMS sehingga ke hari ini.

0 Comment 604 view

Kmdr. Maritim Dr Suzana Dinobat Sebagai Ikon Wanita Dalam Dunia Carilamat Maritim Antarabangsa Menerusi IMRF

PUTRAJAYA, Malaysia--Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia mengucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada Komander Maritim Dr Suzanna binti Razali Chan yang menjawat jawatan selaku Ketua Penolong Pengarah Bahagian Carilamat dan Bantuan Bencana Maritim Malaysia atas pencapaian dan prestasinya apabila berjaya menarik perhatian badan bukan kerajaan antarabangsa International Maritime Rescue Federation (IMRF) menerusi IMRF Awards 2021 dengan kejayaan untuk tersenarai dalam finalis, seterusnya dinobatkan sebagai Runner Up bagi kategori Women in SAR.

0 Comment 104 view

"Sifar" Finalis International Media Festival For Prevention Di Kanada

KUALA LUMPUR: Lagu “SIFAR” yang merupakan hasil kerjasama Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) dengan komposer muda Asfan Shah dan Tripdisk serta rapper Kmy Kmo telah terpilih sebagai satu daripada tiga finalis di International Media Festival for Prevention (IMFP) di Toronto, Kanada.

0 Comment 100 view

Memanfaatkan Memorandum Demi Reformasi Dan Kestabilan

KUALA LUMPUR, Malaysia--Penerimaan memorandum yang diusulkan oleh kerajaan pusat oleh KEADILAN dan PH didorong kepedulian kami terhadap rakyat khususnya tentang keperluan reformasi institusi bagi mengatasi krisis sosio-ekonomi daripada pandemik Covid-19.
0 Comment 629 view

Penambahbaikan Sistem Jurucakap Parlimen Keadilan

KUALA LUMPUR, Malaysia--Pada Julai 2020 parti telah melantik Ahli-ahli Parlimen KEADILAN menjadi Jurucakap dan Pembantu Jurucakap Parlimen bagi portfolio-portfolio tertentu.

0 Comment 324 view

Kejayaan Rampasan Dan Penahanan Suspek Penyeludupan Sumbu Badak Di Bawah Operasi Bersepadu Khazanah (OBK)

KUALA LUMPUR, Malaysia--Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara Semenanjung Malaysia (PERHILITAN) di bawah Kementerian Tenaga dan Sumber Asli (KeTSA) melalui Operasi Bersepadu Khazanah (OBK) Zon Tengah telah berjaya menahan dua (2) orang suspek warganegara Malaysia pada 9 September 2021 di bulatan Masjid KLIA Sepang, Selangor kerana melakukan jenayah yang melibatkan penyeludupan hidupan liar.

0 Comment 626 view

GTSM: Kerajaan diseru meningkatkan bantuan kepada warga teksi

KUALA LUMPUR, Malaysia--Susulan dasar keterbukaan dan kesediaan Kementerian Kewangan mendapatkan pandangan dan cadangan rakyat dalam proses menyediakan Bajet 2022, hari ini kami dari  Gabungan Pertubuhan Teksi, Kereta Sewa, Limosin dan Teksi Lapangan Terbang Se-Malaysia (GTSM), telah menghantar satu kertas cadangan dan permohonan Kementerian Kewangan.

1 Comment 1117 view

Lebih 150,000 Rakyat Malaysia Menolak Keputusan Penyahwartaan HSKLU

PETALING JAYA, Malaysia--Lebih dari 150,000 rakyat Malaysia telah menyertai kempen yang mendapat perhatian ramai di Change.org yang menggesa Kerajaan Selangor menarik balik keputusan penyahwartaan Hutan Simpan Kuala Langat Utara (HSKLU)
0 Comment 64 view

"Permintaan Rakyat Mudah Je"

KUALA LUMPUR, Malaysia--Kelemahan struktur pentadbiran Malaysia telah didedahkan pada tahun 2020 apabila pandemik COVID-19 menyerang dan memberikan tamparan yang terdahsyat sejak merdeka kepada sosioekonomi dan politik negara. Sistem ekonomi neoliberal yang dianuti sejak lebih 40 tahun lalu oleh Barisan Nasional dan diteruskan pula oleh Pakatan Harapan dalam pemerintahan singkat mereka selama 22 bulan, jelas gagal melindungi rakyat terbanyak apabila sebuah pandemik sebegini menyerang kita.

0 Comment 133 view

UNDI 18 akan mengusahakan pembinaan negara bangsa yang lebih inklusif

KUALA LUMPUR, Malaysia--Sekretariat Undi Automatik 18 Tahun Barisan Nasional menyambut baik pengumuman YB Dato' Sri Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar selaku Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Undang - Undang) yang mengarahkan pihak Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk bersiap sedia melaksanakan Undi 18 sebelum 31 Disember 2021 seperti yang diarahkan oleh Mahkamah Tinggi Kuching.
0 Comment 73 view

Kesemua Kakitangan Projek ECRL Telah Divaksin bagi Memastikan Kerja-kerja Berjalan Lancar

KUALA LUMPUR, Malaysia--Kontraktor Kejuruteraan, Perolehan, Pembinaan dan Pentauliahan (EPCC) bagi Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL), China Communications Construction (ECRL) Sdn Bhd (CCC-ECRL), mengumumkan kejayaan memberikan vaksin COVID-19 kepada 100% pihak pengurusan dan kakitangannya termasuk subkontraktor dan pembekal tempatan dalam projek itu.

0 Comment 105 view

Orang Muda Dahaga Peluang Kembali Meraih Pendapatan

KUALA LUMPUR, Malaysia--Langkah mempercepat Pembayaran Bantuan Khas COVID-19 (BKC) amat dialu-alukan. Namun, saya yakin kerajaan juga sedar bahawa bantuan tunai semata-mata tidak memadai.

0 Comment 246 view

Kepimpinan Pakatan Harapan Celaru?

KUALA LUMPUR, Malaysia--Saya ingin mengucapkan "syabas" atas keprihatinan Pakatan Harapan Selangor terutamanya Pengerusi PH Selangor yang telah bermesyuarat bersama rakan komponen lain setelah beberapa hari membisu ekoran terbongkarnya penyahwartaan Hutan Simpan Kuala Langat Utara (HSKLU) secara senyap-senyap pada bulan Mei 2021.

0 Comment 173 view

GTSM Menghargai keputusan Menteri Pengangkutan Atas Isu LKM

KUALA LUMPUR, Malaysia--Kami dari GABUNGAN PERTUBUHAN TEKSI, KERETA SEWA, LIMOSIN & TEKSI LAPANGAN TERBANG SE`MALAYSIA – GTSM merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada YB Dato` Seri Wee Ka Siong dan seluruh pegawai Kementerian Pengangkutan khususnya KSU Kementerian Dato` Isham Ishak dan Ketua Pengarah JPJ Dato` Zailani Haji Hashim yang begitu prihatin terhadap kesukaran dan rintihan rakyat.

0 Comment 661 view

Memorandum Warga Selangor Dan Rakyat Malaysia Berkaitan Pembatalan Penyahwartaan Hutan Simpan Kuala Langat Utara (HSKLU)

KUALA LUMPUR, Malaysia--Kami warga Selangor dan Rakyat Malaysia melahirkan rasa sangat kecewa terhadap tindakan Kerajaan Negeri Selangor kerana melaksanakan Kelulusan Penyahwartaan (de-gazettement) Hutan Simpan Kuala Langat Utara (HSKLU) seluas 536.7 hektar (bersamaan 1,326 ekar) yang diluluskan oleh Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) pada 5 Mei 2021 yang lalu dan dengan segera  mewartakannya dalam Warta Kerajaan Negeri No : 1440 pada 12 Ogos 2021 baru-baru ini.

0 Comment 124 view

Kerajaan Baharu Perlu Gubal Undang-undang Perkhidmatan Parlimen dalam Agenda Reformasi Parlimen

KUALA LUMPUR, Malaysia--Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) dan Institut Reformasi Politik dan Demokrasi (REFORM) menggesa agar Kerajaan baru pimpinan Dato’ Sri Ismail Sabri menggubal sebuah rang undang-undang (RUU) Perkhidmatan Parlimen sebagai salah satu komitmen terhadap persetujuan bersama para pemimpin Pembangkang tempoh hari untuk  memperkasa fungsi Parlimen dan reformasi institusi, juga sebagai kesinambungan tawaran bekas Perdana Menteri terhadap usaha mereformasi Parlimen selaku institusi semak dan imbang berkesan kepada tadbir urus Kerajaan. RUU ini harus memberikan autonomi institusi, pentadbiran dan kewangan kepada Parlimen dan memperkasa peranan institusi Parlimen khususnya sebagai medium semak dan imbang kepada Kerajaan pada hari ini.
0 Comment 111 view

Way To Go!

KUALA LUMPUR, Malaysia--Saya menyambut baik pandangan dan saranan yang telah dilontarkan oleh YB Dato’ Seri Azalina Othman Said, bekas Timbalan Speaker Dewan Rakyat yang juga merupakan Ahli Parlimen Pengerang darihal betapa pentingnya kepimpinan politik generasi kami dan seterusnya generasi yang akan datang terbuka menerima persaingan antara parti-parti politik sebagai sesuatu yang positif dan menguntungkan rakyat.
0 Comment 373 view

Kembalikan Senyuman Insan Yang Tersayang Dengan MARA Liner Teman Destinasi Anda

KUALA LUMPUR, Malaysia--MARA Liner Sdn Bhd, salah sebuah syarikat peneraju pengangkutan awam negara, memberi peluang bertemu insan tersayang dengan penawaran diskaun 10 peratus bagi pembelian tiket atas talian untuk perjalanan sehala sempena Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia 2021.
https://www.facebook.com/MARALinerSdnBhd/
Oleh MARA Liner

KUALA LUMPUR, Malaysia--MARA Liner Sdn Bhd, salah sebuah syarikat peneraju pengangkutan awam negara, memberi peluang bertemu insan tersayang dengan penawaran diskaun 10 peratus bagi pembelian tiket atas talian untuk perjalanan sehala sempena Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia 2021.

Selaras dengan arahan Majlis Keselamatan Negara (MKN), promosi diskaun 10 peratus pembelian tiket atas talian memberi peluang bagi golongan dan individu yang dibenarkan untuk perjalanan rentas daerah dan negeri Fasa 1 seperti Kedah, Selangor, Melaka, Johor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya, manakala bagi negeri Fasa 2 seperti Kelantan, Terengganu, Pahang, Perak, Pulau Pinang dan Sabah.

Individu yang telah lengkap menerima dua (2) dos vaksin perlu mendapat pengesahan Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta merupakan golongan pasangan suami isteri hubungan jarak jauh mahupun ibu bapa atau penjaga yang mempunyai anak berumur 18 tahun ke bawah yang menetap di negeri berlainan.

Promosi bagi tempahan tiket atas talian bermula sekarang sehingga 30 September 2021 dan boleh memuat turun aplikasi MARA Liner Mobile Apps melalui Google Play (bagi peranti Android) dan Apps Store (bagi peranti IOS) sahaja. Promosi tempahan tiket atas talian juga boleh digunakan melalui laman web dengan melayari http://maralinergroup.tiketbas.my dan aplikasi mudah alih ejen jualan tiket MARA Liner serta promosi ini tidak sah bagi pembelian tiket di kaunter.

Ketua Pegawai Eksekutif MARA Liner Sdn. Bhd Encik Zachary Ismail bin Zee Ismail berkata, "Mana-mana individu yang layak dan mendapat kebenaran pihak berkuasa untuk merentas negeri untuk bertemu dengan insan yang tersayang melalui perkhidmatan bas MARA Liner yang selesa, selamat dan dipercayai sejak dari 1960an.

MARA Liner juga percaya perkhidmatan bas ekspres masih merupakan nadi pengangkutan awam negara sehingga kini.”

Sebagai sebuah syarikat bas yang prihatin, MARA Liner menjamin keyakinan dan keselamatan pelanggan dengan meningkatkan pematuhan Standard of Procedure (SOP) Covid-19, antaranya sanitasi bas dilaksanakan sebelum dan selepas perjalanan sepertimana yang diarahkan oleh pihak Majlis Keselamatan Negara (MKN). 

 
Pemeriksaan Sijil Vaksinasi dan surat pengesahan PDRM akan disemak sebelum perjalanan bermula dan bagi individu yang tidak melengkapkan dua (2) vaksinasi atau tidak cukup 14 hari selepas vaksinasi kedua tidak dibenarkan untuk meneruskan perjalanan.

MARA Liner amat memahami betapa sukarnya untuk menempuhi pandemik Covid-19 yang melanda di seluruh negara tanpa insan yang tersayang. Kembalikan senyuman mereka, manfaatkan peluang ini sebaiknya dengan perkhidmatan bas MARA Liner – “Teman Destinasi Anda”.

Untuk maklumat lanjut bolehlah menghubungi Bahagian Pertanyaan Tiket 03-2697 9797 (8.30pagi – 6.00ptg) atau TBS Hotline 03-9051 2000 atau melalui emel [email protected]
0 Comment 75 view

Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia Mendesak Lebih Dilakukan Untuk Mengesan Raymond Koh, Amri Che Mat

KUALA LUMPUR, Malaysia--Hari Antarabangsa Mangsa Kehilangan Paksa diadakan setiap tahun pada 30 Ogos 2021 setiap tahun sebagai memperingati pencabulan hak asasi manusia yang dahsyat disebabkan oleh kehilangan paksa kepada mangsa-mangsa, ahli keluarga dan ia meninggalkan kesan yang menakutkan terhadap masyarakat. Sejak 2010, Perhimpunan Agung PBB menyuarakan kebimbangan terhadap peningkatan kehilangan paksa di seluruh dunia. 

 
0 Comment 111 view

PKS Dalam Keadaan Kritikal Tetapi GST Bukan Jawapannya

KUALA LUMPUR, Malaysia--Persatuan Perusahaan Kecil dan Sederhana (SAMENTA) menyarankan agar kabinet baharu memfokuskan usaha bukan hanya kepada segmen pengguna tetapi juga perniagaan khususnya PKS.

0 Comment 61 view

Tekad Politik Diperlukan Demi Kesejahteraan Rakyat Tempatan Wilayah Persekutuan

KUALA LUMPUR, Malaysia--Pengumuman kabinet Perdana Menteri, Dato’ Seri Ismail Sabri Yaakob pagi tadi nyata cuma proses rombakan kabinet dengan majoriti masih mengekalkan jawatan mereka. Tiada apa yang menarik dan mampu memberikan satu sinar harapan baru kepada rakyat Malaysia.
0 Comment 159 view

Menyusun Semula Sektor Keselamatan Malaysia

KUALA LUMPUR, Malaysia--Dalam beberapa tahun lepas, situasi geopolitik di sekitar Malaysia dan juga struktur kuasa politik dalamannya telah berubah serentak secara mendadak. Bagi menyesuaikan peranannya, sektor keselamatan Malaysia perlu melakukan reset atau penyusunan semula.

0 Comment 114 view

Cadangan Tadbir Urus Ekonomi Untuk PM Baharu

JOHOR BAHRU, Malaysia--Ketika pandemik Covid-19 melanda hidup kita, Malaysia telah melalui fasa krisis politik yang sangat berbisa dan penuh keributan sejak Langkah Sheraton pada Februari 2020.

 

0 Comment 465 view

Hentikan Perlombongan Toksik Di HSK Hulu Jelai

KUALA LUMPUR, Malaysia--Parti Sosialis Malaysia menyeru kepada semua Ahli Dewan Negeri Kerajaan Negeri Pahang yang akan bersidang pada 23hb.Ogos 2021 ini, agar membatalkan segera projek perlombongan nadir bumi Lanthanide yang diluluskan oleh Kerajaan Negeri Pahang. 
 
0 Comment 123 view

Ketidakstabilan kerajaan yang dibentuk oleh yang kalah dan pengkhianat

KUALA LUMPUR, Malaysia--Ketidakstabilan politik negara yang berterusan berlaku adalah berpunca daripada kegagalan pihak-pihak yang kalah untuk menerima keputusan majoriti pengundi yang telah menolak mereka dalam pengundian Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) yang lalu.

0 Comment 601 view

Memahami Hukum Alam Bersediakah Anda Sekali Lagi?

KUALA LUMPUR, Malaysia - Tree Light Studio baru-baru ini pada tanggal 15 Ogos 2021 sekali lagi telah berjaya mengadakan forum “Memahami Hukum Alam : Bersediakah Anda?” yang kedua menerusi aplikasi Zoom yang telah berjaya menarik lebih dari seribu orang penonton, suatu peningkatan yang melebihi dari jumlah penonton webinar sebelum ini.
0 Comment 168 view

Sistem Monarki

KUALA LUMPUR , Malaysia--Monarki adalah suatu sistem politik yang berdasarkan kepada kedaulatan dan pemerintahan beraja yang tidak pernah terpecah-belah dari susur galur keturunannya. Sistem Raja Monarki juga adalah suatu bentuk pemerintahan beraja yang tertua sekali di dunia, yang mempunyai kaitan antara satu sama lain.

Oleh Tree Light
0 Comment 167 view

Struktur Kabinet PN Tidak Boleh Dikekalkan Oleh PM Baru

KUALA LUMPUR, Malaysia--Dalam Mesyuarat MKT malam tadi, saya menegaskan bahawa siapapun yang dinamakan sebagai calon Perdana Menteri daripada BN/UMNO, tidak boleh mengikat dirinya dengan apa jua bentuk perjanjian untuk mengekalkan struktur Kabinet Kerajaan PN yang lalu.

0 Comment 142 view

Pendekatan Rentas Parti Utamakan Rakyat, Stabilkan Negara, Untungkan Rakyat

KUALA LUMPUR, Malaysia--Situasi semasa yang begitu getir sehingga mengancam kesihatan dan nyawa orang ramai hanya akan bertambah membarah jika sebuah pertikaian politik baharu sekali lagi menjerumuskan negara ke dalam krisis perlembagaan yang tidak berkesudahan. Dengan tiadanya hala tuju yang jelas daripada aktor-aktor politik lain, ARMADA Bersatu Malaysia amatlah mengalu-alukan tawaran berjiwa besar yang diumumkan oleh Perdana Menteri, YAB Tan Sri Muhyiddin Yassin kepada semua parti politik dan wakil rakyat yang baru sahaja diumumkan.

0 Comment 140 view

Pakatan Harapan Tolak Tawaran Muhyiddin, Beliau Mesti Letak Jawatan

KUALA LUMPUR, Malaysia--Majlis Presiden Pakatan Harapan berpandangan bahawa perutusan khas Mahiaddin Md Yassin hari ini adalah pengakuan terbuka bahawa beliau telah hilang sokongan majoriti ahli Dewan Rakyat.
Ini mewajibkan Perkara 43(4) Perlembagaan Persekutuan dilaksana, di mana beliau hendaklah meletakkan jawatan.

0 Comment 142 view

Muhyiddin telah hilang keabsahan sebagai PM

KUALA LUMPUR, Malaysia--UMNO mengucapkan penghargaan atas pengakuan YB Pagoh yang akhirnya secara terbuka bahawa beliau sudah tidak lagi mempunyai sokongan majoriti Ahli Parlimen.

0 Comment 110 view

Kerajaan Perlu Serius Melindungi Kanak – Kanak Daripada Jangkitan COVID-19

KUALA LUMPUR, Malaysia--Saya mendesak kerajaan agar mengambil serius situasi penularan wabak COVID-19 terkini dan mengambil tindakan kritikal segera dengan merujuk kepada pengesyoran pakar-pakar kesihatan dan langkah-langkah pencegahan berdasarkan unjuran Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) demi melindungi kanak – kanak daripada jangkitan COVID-19 yang mampu meragut nyawa.

0 Comment 160 view

Kehidupan Adalah Suatu Perjalanan

KUALA LUMPUR, Malaysia--Bagaimanakah kita harus bersikap dalam menjalani penghidupan ini? Banyak kali terjadi dalam kehidupan kita, ujian demi ujian yang datang menimpa sehinggakan kita bertanya, “kenapakah aku dilahirkan sebegini?” atau “kenapa aku tidak dilahirkan dalam istana raja?” ataupun “kenapa aku yang Allah sentiasa uji?” dan “apakah dosa aku?”.
0 Comment 177 view

UMNO sahkan utus dua warkah kepada Agong

KUALA LUMPUR, Malaysia--UMNO hari ini mengesahkan dua warkah telah diutuskan kepada Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah masing-masing bertarikh 30 Julai dan 4 Ogos lalu.

0 Comment 142 view

ROS Betul Kalau..

KUALA LUMPUR, Malaysia--Memuatnaik semula kronologi isu penangguhan pemilihan UMNO yang ditulis oleh SUA setelah tular beberapa tanggapan tentang betul atau salah prosedur permohonan yang dibuat.
0 Comment 141 view

Et Tu, Brute - The Fate of our Forefather’s Legacy

KUALA LUMPUR, Malaysia--It has been 48 years since the late Tun Dr Ismail left us. His legacy for us was an independent nation headed towards a bright future which centered on a Constitutional Monarchy democracy that was strong and respected by all.
0 Comment 140 view

Jebat vs Tuah - Nasib Warisan Yang Hilang

KUALA LUMPUR, Malaysia--Tahun ini, masuk 48 tahun sejak Allahyarham Tun Dr Ismail meninggalkan kita. Peninggalan beliau untuk kita warisi adalah sebuah negara merdeka yang menuju masa hadapan yang cemerlang dan berpaksikan sistem demokrasi Raja Berperlembagaan yang utuh dan dihormati seluruh rakyat.
0 Comment 67 view

Tengku Zafrul, Jangan Kelirukan Rakyat

 
KUALA LUMPUR, Malaysia--Parti Sosialis Malaysia amat terkejut dengan keputusan Kerajaan PN yang akan melonggarkan syarat PKP untuk peralihan dari Fasa 2 ke Fasa 3 Pelan Pemulihan Negara (PPN).  
 
0 Comment 138 view

Umno info chief alludes to “season” to buy off MPs

KUALA LUMPUR, Malaysia--Umno information chief Shahril Hamdan alluded to a season to buy off more opposition MPs as an increasingly desperate Perikatan Nasional (PN) government led by embattled Prime Minister Muhyiddin Yassin struggles to hold onto power.

0 Comment 83 view

Tepikan politik, mari bekerjasama untuk rakyat

KUALA LUMPUR, Malaysia--Merujuk kepada pernyataan yang dibuat oleh Ahli Parlimen Muar, YB Syed Saddiq Syed Abdul Rahman semalam, saya ingin mengesahkan bahawa terdapat pertemuan antara kami berdua baru-baru ini.
 
0 Comment 258 view

Yakini kebijaksanaan Tuanku

KUALA LUMPUR, Malaysia--Ekoran perkembangan semalam, jelas bahawa YAB Perdana Menteri tidak lagi memegang sokongan majoriti lebih 110 Ahli Parlimen.
0 Comment 119 view

UMNO tegaskan Perikatan Nasional telah tiada majority

KUALA LUMPUR, Malaysia--Kenyataan Perdana Menteri dalam Perutusan Khas mendakwa Kerajaan masih mempunyai majoriti adalah tidak benar. Sebelum ini Perikatan Nasional hanya mempunyai 114 Ahli Parlimen yang menyokong.
0 Comment 82 view

UMNO menarik sokongan dari Mahiaddin

KUALA LUMPUR, Malaysia--Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi secara maya pada 3 Ogos 2021 bersamaan 24 Zulhijjah 1442H telah membuat beberapa ketetapan seperti berikut:

 

0 Comment 136 view

ABIM gesa seluruh anggota jemaah menteri ambil tanggungjawab

KUALA LUMPUR, Malaysia--Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) menjunjung kasih Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XVI Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah di atas kenyataan tegas Istana Negara berhubung pelanggaran peruntukan Undang-Undang, Perlembagaan Persekutuan serta Institusi Istana oleh kerajaan Perikatan Nasional dalam pengendalian Ordinan Darurat yang kini menjadi isu besar dalam sidang parlimen.
0 Comment 311 view

Ampun Tuanku beribu-ribu ampun, Sembah patik mohon diampun

KUALA LUMPUR, Malaysia--Kami berpendapat bahawa pernyataan daripada Pejabat Perdana Menteri bertarikh 29, July 2021 adalah suatu penghinaan terhadap DYMM Tuanku dengan mengandaikan Istana tidak mengerti akan peruntukan Perlembagaan terutama di waktu Darurat ini.
0 Comment 97 view

Kebiadapan dan keangkuhan yang tidak diundang

KUALA LUMPUR, Malaysia-- Kenyataan Pejabat Perdana Menteri sebentar tadi meniti kebiadaban dan menjurus keangkuhan oleh seorang pemimpin tak diundang terhadap seorang pemerintah yang hak.   

 
0 Comment 77 view

Pembukaan sekolah mesti dikendalikan dengan baik

KUALA LUMPUR, Malaysia--Malaysia sekali lagi akan menghadapi gelombang Covid-19 jika Perikatan Nasional (PN) tidak membatalkan cadangan pembukaan sekolah September 2021 dan terus menolak untuk mempertimbangkan pandangan dan kritikan yang membina.

0 Comment 153 view

Isu Pengusiran Petani Perak- Disebalik kacamata perkauman

KUALA LUMPUR, Malaysia--Setiap kali PSM berjuang untuk petani Cina di Perak, isu ini mudah disimpulkan oleh netizen bahawa petani „haram‟ bertani ditanah Kerajaan dengan percuma dan mengaut untung. Jadi bila Kerajaan Negeri rampas tanah, mereka harus keluarlah! Kami dapat banyak komen yang negatif umpamanya - mereka adalah penceroboh kerana tidak memegang geran; mereka harus bersyukur kerana tidak dikenakan bayaran cukai tanah selama ini; mereka sudah jadi kaya raya dengan menggunakan tanah kerajaan; dan sebagainya.

1 Comment 438 view

Jangan memperalatkan bantuan kepada rakyat melalui peruntukan kawasan Parlimen untuk jual beli talian hayat politik Perdana Menteri dan kerajaan PN

GEORGETOWN, Penang--Kenyataan Datuk Seri Nazri Aziz, Ahli Parlimen Padang Rengas yang mendakwa kononnya telah wujud Perjanjian Kepercayaan dan Perbekalan (CSA) antara DAP dan Kerajaan Perikatan Nasional (PN) bagi memastikan Tan Sri Muhyiddin Yassin kekal sebagai Perdana Menteri melalui pemberian peruntukan RM300,000 bantuan bakul makanan adalah sama sekali tidak benar, dan tidak masuk akal, malah memperlekehkan usaha Ahli Parlimen dalam membantu rakyat yang sedang susah. 

0 Comment 237 view

Sejarah Krisis Kelaparan dan Kejatuhan Kesatuan Soviet (USSR)

KUALA LUMPUR, Malaysia--Pada tanggal 26 Disember 1991, kira-kira 29 tahun yang lalu, telah menandakan suatu peristiwa yang besar dan bersejarah dalam lipatan ketamadunan manusia moden. Hasil dari pembubaran Kesatuan Soviet ini telah memerdekakan lebih kurang 15 buah republik di bawah penguasaannya. Ia juga menandakan sebuah penamat kepada episod Perang Dingin antara Blok Timur dan Blok Barat.

0 Comment 230 view