Bahasa

ABIM gesa seluruh anggota jemaah menteri ambil tanggungjawab

KUALA LUMPUR, Malaysia--Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) menjunjung kasih Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XVI Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta'in Billah di atas kenyataan tegas Istana Negara berhubung pelanggaran peruntukan Undang-Undang, Perlembagaan Persekutuan serta Institusi Istana oleh kerajaan Perikatan Nasional dalam pengendalian Ordinan Darurat yang kini menjadi isu besar dalam sidang parlimen.
0 Comment 2 view

Ampun Tuanku beribu-ribu ampun, Sembah patik mohon diampun

KUALA LUMPUR, Malaysia--Kami berpendapat bahawa pernyataan daripada Pejabat Perdana Menteri bertarikh 29, July 2021 adalah suatu penghinaan terhadap DYMM Tuanku dengan mengandaikan Istana tidak mengerti akan peruntukan Perlembagaan terutama di waktu Darurat ini.
0 Comment 2 view

Kebiadapan dan keangkuhan yang tidak diundang

KUALA LUMPUR, Malaysia-- Kenyataan Pejabat Perdana Menteri sebentar tadi meniti kebiadaban dan menjurus keangkuhan oleh seorang pemimpin tak diundang terhadap seorang pemerintah yang hak.   

 
0 Comment 6 view

Pembukaan sekolah mesti dikendalikan dengan baik

KUALA LUMPUR, Malaysia--Malaysia sekali lagi akan menghadapi gelombang Covid-19 jika Perikatan Nasional (PN) tidak membatalkan cadangan pembukaan sekolah September 2021 dan terus menolak untuk mempertimbangkan pandangan dan kritikan yang membina.

0 Comment 17 view

Isu Pengusiran Petani Perak- Disebalik kacamata perkauman

KUALA LUMPUR, Malaysia--Setiap kali PSM berjuang untuk petani Cina di Perak, isu ini mudah disimpulkan oleh netizen bahawa petani „haram‟ bertani ditanah Kerajaan dengan percuma dan mengaut untung. Jadi bila Kerajaan Negeri rampas tanah, mereka harus keluarlah! Kami dapat banyak komen yang negatif umpamanya - mereka adalah penceroboh kerana tidak memegang geran; mereka harus bersyukur kerana tidak dikenakan bayaran cukai tanah selama ini; mereka sudah jadi kaya raya dengan menggunakan tanah kerajaan; dan sebagainya.

0 Comment 243 view

Jangan memperalatkan bantuan kepada rakyat melalui peruntukan kawasan Parlimen untuk jual beli talian hayat politik Perdana Menteri dan kerajaan PN

GEORGETOWN, Penang--Kenyataan Datuk Seri Nazri Aziz, Ahli Parlimen Padang Rengas yang mendakwa kononnya telah wujud Perjanjian Kepercayaan dan Perbekalan (CSA) antara DAP dan Kerajaan Perikatan Nasional (PN) bagi memastikan Tan Sri Muhyiddin Yassin kekal sebagai Perdana Menteri melalui pemberian peruntukan RM300,000 bantuan bakul makanan adalah sama sekali tidak benar, dan tidak masuk akal, malah memperlekehkan usaha Ahli Parlimen dalam membantu rakyat yang sedang susah. 

0 Comment 45 view

Sejarah Krisis Kelaparan dan Kejatuhan Kesatuan Soviet (USSR)

KUALA LUMPUR, Malaysia--Pada tanggal 26 Disember 1991, kira-kira 29 tahun yang lalu, telah menandakan suatu peristiwa yang besar dan bersejarah dalam lipatan ketamadunan manusia moden. Hasil dari pembubaran Kesatuan Soviet ini telah memerdekakan lebih kurang 15 buah republik di bawah penguasaannya. Ia juga menandakan sebuah penamat kepada episod Perang Dingin antara Blok Timur dan Blok Barat.

0 Comment 59 view